Operationer

Med den bedste sikkerhed i narkosen

På Skjern Dyrehospital ønsker vi den bedste sikkerhed i narkosen. Vi passer på vores patienter som var det vores eget dyr vi skal operere. Vores veterinærsygeplejersker har efteruddannelse i anæstesi. Vi bedøver alle dyr med skånenarkose.

Vi udfører bl.a. følgende operationer på Skjern Dyrehospital:

- Kastration og sterilisation
- Fjernelse af livmoder i tilslutning til livmoderbetændelse
- Kejsersnit
- Fjernelse af øje
- Fjernelse af svulster i mælkekirtler, bughule, hud, mundhule m.v.
- Fjernelse af blæresten
- Tandrensning og tandoperationer
- Fjernelse af fremmedlegemer i tarmsystemet
- Operationer efter traumer

Inden operationen

Når du ringer eller møder op i hospitalet for at booke tid til operation, tandrensning eller andet der medfører, at din kat skal i bedøvelse, vil du få en masse information. Vi har samlet informationen her og i en folder, du vil få udleveret på dyrehospitalet, så du som ejer kan læse det igen.

Din kat skal være fastet inden operation fra kl. 24 aftenen inden. Den må gerne beholde vandet i løbet af natten. Din kat skal være lukket inde i løbet af natten og have adgang til en kattebakke.

Din kat skal afleveres om morgenen mellem kl. 7.30 og 8, medmindre andet aftales.

Inden dyret skal i bedøvelse, vil dyrlægen lytte på dets hjerte og lunger. I denne forbindelse vil dit kæledyr også få en beroligende indsprøjtning. Sprøjten er en kombination af smertestillende, da dyret herved vil have færre smerter efter operationen, og afslappende. Herefter vil katten blive indlogeret i rolige omgivelser, hvor en veterinærsygeplejerske vil holde øje med den.

I forbindelse med bedøvelsen anbefaler vi, at der bliver taget en blodprøve. Denne blodprøve er en stor hjælp, da den viser os, om blodet størkner korrekt og hvordan de indre organer har det. De indre organer er ikke noget dyrlægen kan lytte eller mærke sig frem til. (Er din kat medlem af Vetplan, er blodprøven inkluderet).
Blodprøven analyserer vi her på hospitalet og har derfor svar på den efter 15-30 min. 

Under bedøvelsen

Når din kat bedøves, gøres det altid af kompetent fagpersonale. Bedøvelsen tilpasses katten, for at opnå den største sikkerhed. Under bedøvelsen vil veterinærsygeplejersken være til stede hele tiden. Sygeplejersken har gennem uddannelse og løbende ekstra kurser, stort kendskab til bedøvelse og smertebehandling af dyr. Når din kat er bedøvet, vil den blive intuberet (en slange, der placeres i luftrøret, hvorigennem den får ilt og bedøvelsesgas).

Dyrlægen syr med intrakutane sting, hvilket betyder at stingene sys inde i huden og derfor ikke er synlige. Herved er der normalt heller ingen sting, der skal fjernes. Katten vil under bedøvelse desuden få væske og være på varmepude, da den ellers kan miste for meget kropsvarme.

Opvågning efter bedøvelsen

Når dyrlægen er færdig, vil din kat få tjekket ører, hvilket er inkluderet i prisen. 

Katten vil desuden få frisk ilt tilført og blive overvåget meget grundigt af sygeplejersken, indtil den er klar til at komme i buret igen. Her vil der også være en sygeplejerske til at holde øje med din kat.

Når den er ved at være frisk, vil den få serveret et måltid mad, der er specielt beregnet til katte efter bedøvelse.

Hjemsendelse

Ofte har vi på forhånd aftalt et afhentningstidspunkt for din kat. 

I nogle tilfælde, kan der være behov for, at din kat bærer en krave efter operationen. Kraven er specielt beregnet til katte og er blød at have på.

Ved hjemsendelse af din kat, vil du få gennemgået, hvad der sket, hvad du skal være opmærksom på efterfølgende og om der er behov for at give den medicin.

Hvad skal du være opmærksom på efter dit kæledyrs bedøvelse?

Efter en bedøvelse kan din kat være mere træt end normalt og have brug for masser af hvile.

Kæledyr kan blive afkølet efter operationen og kommer sig hurtigere, hvis den placeres i et lunt og roligt område, hvor du kan holde øje med den.
Katten må gerne få serveret små måltider og små portioner vand under opsyn, medmindre andet er aftalt.

Operation i bughulen eller andre steder

Du bør kigge til dit kæledyrs operationssår mindst to gange om dagen for tegn på infektion. Såret skal helst være pænt lyserødt og hunden må ikke få feber. Begynder området at hæve op, væske, blive rødt eller ømt, bedes du kontakte os på 97 35 13 00.

Dagene efter operationen

Din kat bør være sig selv dagen efter bedøvelsen. Du bør se normal æde- og drikkelyst samt normal legelyst. 

Har du problemer med at få katten til at drikke eller æde, bedes du kontakte os, da det kan være tegn på smerter eller kvalme, som skal afhjælpes.

Smerteytring hos kat

Hvis en kat har smerter, vil de oftest udtrykkes på en eller flere måder, men kan nogle gange være svære at opdage.

En kat kan f.eks. give udtryk for smerte på følgende måder:

  • Nedsat aktivitet og socialt samvær med ejer
  • Nedsat eller ingen appetit
  • Den kan blive stille og gemme sig under møbler
  • Den kan have store pupiller og ørerne hænger lidt ud til siden
  • Overdreven pelspleje eller helt ophørt pelspleje
  • Nedsat lyst til bevægelse
  • Stiv kropsholdning
  • Hvæser
  • Pisker med halen

Medicin

Efter bedøvelse vil der ofte være behov for at give din kat medicin. Medicinen er tilpasset dit kæledyrs behov og vægt, du bør derfor følge vejledningen, dyrlægen har noteret på medicinen.

Har du fået antibiotika med hjem, skal du give det i de antal dage der er skrevet på medicinpakningen.

Har du spørgsmål eller ønsker at booke en tid til dit kæledyr, ring da venligst på 97 35 13 00.

Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®