Lopper hos kæledyr
Fakta om lopper
Lopper hører under kategorien af ektoparasitter (hudparasitter) og det er ofte kattelopper, der også ses på hundene.
Den er en lille parasit, der lever på dyr, hvor den suger blod og er anledning til kløe.
Loppen stortrives i Danmark, da vi typisk har et mildt og lunt efterår og en forholdsvis våd vinter, hvor der sjældent er hård frost i en længere periode.
På dyrehospitalet får vi dagligt henvendelser om loppeproblemer. Man skal som kæledyrsejer huske på, at HELE året er loppesæson.
Smitte med lopper sker oftest fra miljøet, da loppen yderst sjældent vælger at springe af dyret, når den først har fundet et.
Når dit kæledyr får lopper, er det kun ca. 5% af lopperne der lever på din hund eller kat, resten bor rundt i dyrets omgivelser, altså dit hus, bil, campingvogn, sommerhus
m.m
Loppens livscyklus
Loppen er yderst formeringsdygtig. Dens livscyklus varer normalt 3-4 uger, afhængigt af hvor gode levevilkår den har.
Hunloppen har brug for blod for at kunne formere sig. Hun kan lægge 30-50 æg pr. dag. Æggene drysser herefter af dyret og ligger i dens kurv, på gulvet, i sofaen osv.
nogle æg kan også blive siddende i pelsen i så lang tid, at de klækker.
Når ægget klækker, kommer der en larve. Larven lever af små “madpakker” hunloppen har efterladt, loppeekskrementer, der kan ses som små sorte prikker i pelsen.
Larverne kravler ofte meget langt ned i gulvtæpper, hvor det er svært for både støvsuger og insektmidler at nå ned. Larven forpupper sig. Disse pupper kan ligge i dvale i op til 12 mdr. (måske længere under optimale forhold). Når pupperne stimuleres ved tryk og varme, der tyder på, at der er et dyr i nærheden, klækkes de.
Loppens følgesygdomme:
Loppen er ikke kun til gene for dit kæledyr, fordi den forårsager kløe, men den kan også give anledning til andre problemer.
Loppeallergi
Loppeallergi opstår i det loppen suger blod, da der herved kommer lidt spyt ind. Spyttet nedbryder hudens væv omkring selve biddet, hvilket svare til vi får et myggestik. Har dyret loppeallergi, vil dens reaktion være overdrevet. Symptomer på loppeallergi kan bl.a. være voldsom kløe, rødme i huden, hårtab og sår.
Desto oftere et dyr udsættes for lopper, jo større er risikoen for loppeallergi.
Bændelorm:
Bændelorm ses som små hvide ”riskorn” hængende ved anus på dyret, oftest hos kat. Loppen er en paratenisk vært, en ”transportvært”, for bændelorme.
Bændelormeæggene optages af loppelarverne, hvorefter den udvikles til et larvestadie i loppen. Når dyret soignere sig, kan den indtages, hvorved kæledyret smittes.
Slip af med lopperne
Lopper kan være svære at slippe af med. Her er nævnt nogle gode råd til at kommer lopperne hurtigt til livs.
- Vælg et egnet produkt til netop dit kæledyr.
- Behandl alle dyrene i hjemmet. Husk at hele året er loppesæson, så sørg for at behandle kæledyret hele året.
- Lad dyrene færdes i alle rum, hvor de normalt kommer, for at samle lopper op, hvor æggene er drysset af.
- Støvsug gerne dagligt.
- Vask tæpper og evt. sengetøj ugentligt på 60°C eller derover. Det anbefales at det tørre tumbles efterfølgende. Husk at rense filteret i tørretumbleren efter hvert brug.
- Husk at støvsuge bil, campingvogn, sommerhus osv., hvor dyret kommer.
- Det er vigtigt at læse indlægssedlen grundigt for korrekt anvendelse af loppeproduktet.
Ved spørgsmål er vi klar til at hjælpe dig.