Socialisering af din hvalp

I modsætning til mennesker, skal hvalpe hurtigt lære, at klare sig selv. En hvalp, der jævnligt præsenteres for flere forskellige miljøer og genstande inden for dens første 16 leveuger, vil derfor betragte dem som en naturlig del af dens hverdag, når den bliver ældre.

Perioden indtil hvalpen bliver 16 uger gammel, kaldes for socialiseringsfasen. Denne fase er vigtig, for at hunden senere i sit liv, reagerer hensigtsmæssigt i forskellige situationer. En hvalp der er vokset op på landet og først oplever byen med meget trafik og mange mennesker, når socialiseringsfasen er forbi, kan derfor have svært ved at håndtere det og blive stresset og utryg.

Gode råd til en god socialisering

Det er vigtigt, at først opdrætter og senere du, får præsenteret hvalpen for både mænd, kvinder og børn i forskellige aldersgrupper. Desuden er det også vigtigt at hvalpen oplever, at mennesker kan se forskelligt ud, have skæg, forskelligt tøj på, have hat på, gå med stok, sidde i barnevogn eller kørestol m.m.
Desto flere positive oplevelser din hvalp får med forskellige mennesker, jo mindre er sandsynligheden for, at den bliver bange for dem senere hen.
Når din hvalp præsenteres for børn, er det vigtigt, at der ikke er for mange ivrige børn, så den føler sig omringet.
I socialiseringsfasen er det også en god idé at præsentere andre dyr, som du ønsker at din hvalp skal omgås f.eks. katte, kaniner, heste osv.

Mange nye hundeejere venter med at lade hvalpen hilse på andre hunde, før den har fået to vacciner. Dette kan betyde, at socialiseringsfasen er ved at være forbi. Lad derfor din hund, allerede tidligt, se forskellige hunderacer. Det er ikke nødvendigt, at den skal hilse ved at snuse, til alle andre hunde.
Hvis den anden hund er for nærgående for din hvalp, kan det hjælpe at sætte sig på hug og lade din hvalp sidde under dig, hvis den har lyst.

Prøv at se verdenen igennem hvalpens øjne - hvad ser underligt ud? Hvad kan ske at virke skræmmende? Sørg for at præsenterer de ting, som du ved, at den vil blive udsat for som voksen - tog, bus, bil, kørestol eller hvad du har behov for fremadrettet.

Fordelen ved god socialisering er, at din hvalp senere har mindre tendens til at udvikle adfærdsproblemer, samt den bliver bedre til at tackle forskellige udfordringer.

Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®