Operationer

Operationer med den bedste sikkerhed i narkosen

På Skjern Dyrehospital ønsker vi den bedste sikkerhed i narkosen. Vi passer på vores patienter som var det vores eget dyr vi skal operere. Vores veterinærsygeplejersker har efteruddannelse i anæstesi. Vi bedøver alle dyr med skånenarkose.

Vi udfører bl.a. følgende operationer på Skjern Dyrehospital:

- Kastration af hund, kat, marsvin og kanin
- Sterilisation af hund, kat, marsvin og kanin
- Fjernelse af livmoder i tilslutning til livmoderbetændelse
- Kejsersnit
- Cherry Eye
- Fjernelse af øje
- Fjernelse af svulster i mælkekirtler, bughule, hud, mundhule og andre tilgængelige steder
- Fjernelse af analkirtler
- Fjernelse af blæresten
- Tandrensning og tandekstraktion
- Fjernelse af fremmedlegemer i tarmsystemet
- Næseoperation (kortsnudede racer)
- Accidentelle sår sys

Inden operationen

Når du ringer eller møder op i klinikken for at booke tid til operation, tandrensning eller andet der medfører, at dit kæledyr skal i bedøvelse, vil du få en masse information. Vi har samlet informationen i denne folder, så du som ejer kan læse det igen.

Dit kæledyr skal være fastet inden operation fra kl. 24 aftenen inden. Dit dyr må meget gerne beholde vandet i løbet af natten. For katte gælder, at de skal være lukket inde, da vi så er sikre på, at de er fastende og hjemme på operationsdagen.

Om morgenen bedes du lufte din hund grundigt, gerne så der både ses urin og afføring fra den. Katte bør have adgang til kattebakke natten igennem.

Hvis din hund skal opereres, bedes du vaske den grundigt i klorhexidin shampoo aftenen inden. Katte behøver ikke vask. Vask med klorhexidin er vigtigt, da vi som dyrlæge ønsker at spare på antibiotikaforbruget. Klorhexidin hjælper med at minimere bakterier på hudens overflade. Når hunden er bedøvet, vurdere vi om den er ren nok i huden, til at den ikke behøver antibiotika efterfølgende.

Dit kæledyr skal afleveres om morgenen mellem kl. 7.30 og 8, medmindre andet aftales.

Inden dyret skal i bedøvelse vil dyrlægen lytte på dets hjerte og lunger. I denne forbindelse vil dit kæledyr også få en beroligende indsprøjtning. Sprøjten er en kombination af smertestillende, da dyret herved vil have færre smerter efter operationen, og afslappende. Herefter vil dyret blive indlogeret i rolige omgivelser, hvor en veterinærsygeplejerske vil holde øje med den.

Inden selve bedøvelsen anbefaler vi, at der bliver taget en blodprøve. Denne blodprøve er en stor hjælp, da den viser os, hvordan de indre organer har det. De indre organer er ikke noget dyrlægen kan lytte eller mærke sig frem til. Ud fra blodprøverne bliver der valgt den bedøvelsesform, der passer bedst til dit kæledyr. Blodprøven vil blive taget ud af det venekateter, hvorigennem dyret også skal bedøves. Herved skal dyret ikke stikkes yderligere. (Er dyret medlem af Aniplan er blodprøven gratis). Blodprøven analyserer vi her på hospitalet og har derfor svar på den efter 15-30 min. 

Under bedøvelsen

Når dit kæledyr bedøves, gøres det altid af kompetent fagpersonale. Bedøvelsen tilpasses dit kæledyr, for at opnå den største sikkerhed. Under bedøvelsen vil veterinærsygeplejersken være til stede hele tiden. Sygeplejersken har gennem uddannelse og løbende ekstra kurser, stort kendskab til bedøvelse og smertebehandling af dyr. Dit dyr vil blive bedøvet med en skånsom bedøvelses form, hvorefter den vil blive intuberet (en slange, der blidt placeres i luftrøret, hvorigennem den får ilt og bedøvelsesgas).

Dyrlægen syr med intrakutane sting, hvilket betyder at stingene sys inde i huden og derfor ikke er synlige. Herved er der normalt heller ingen sting, der skal fjernes. Dyret vil under bedøvelse desuden få væskedrop og være på varmepude, da den ellers kan miste for meget kropsvarme.

Opvågning efter bedøvelsen

Når dyrlægen er færdig, vil dit dyr få tjekket ører og hundene vil få klippet negle, hvilket er inkluderet i prisen. 

Dyret vil desuden få frisk ilt tilført og blive overvåget meget grundigt af sygeplejersken, indtil det selv er klar til at rejse sig fra operationsbordet. Efterfølgende vil dyret komme ned i et bur, hvor der er tæpper lagt klar til den. Her vil der også være en sygeplejerske til at holde øje med dit kæledyr.

Når dyret er ved at være frisk, vil den få serveret et måltid mad, der er specielt beregnet til dyr efter bedøvelse. Kaniner og gnavere bedes have deres egen madpakke med, med deres favorit foder, hø og frugt/grønt. 

Hundene vil, når de er klar, blive luftet, da de under bedøvelsen har fået væske, hvilket kan øge urinproduktionen.

Hjemsendelse

Alt efter aftale, ringes du op, når dit dyr er klar til at komme hjem, medmindre fast afhentnings tidspunkt er aftalt.

Hvis din hund er blevet opereret, vil du blive tilbudt enten en krave eller en trøje. Ved katte, er dette sjældent nødvendigt.

Ved hjemsendelse af dit dyr vil du få gennemgået, hvad der sket, hvad du skal være opmærksom på efterfølgende og om der er behov for at give dit dyr medicin.

Hvad skal du være opmærksom på efter dit kæledyrs bedøvelse?

Efter en bedøvelse kan dit dyr være mere træt end normalt og have brug for masser af hvile.

Kæledyr kan blive afkølet efter operationen og kommer sig hurtigere, hvis de placeres i et lunt og roligt område, hvor du kan holde øje med det.
Dyret må gerne få serveret små måltider og små portioner vand under opsyn, medmindre andet er aftalt.

Operation i bughulen eller andre steder

Hvis dit dyr er blevet opereret i bughulen må den helst ikke springe op i bilen, i sofaen, op ad dig osv. da der derved er risiko for at stingene går op.

Det er desuden en god idé at lufte din hund i snor de næste 10 dage, da du herved minimere risikoen for, at den ikke laver en for vild bevægelse, da kan gøre skade på operationssåret.

Du bør kigge til dit kæledyrs operationssår mindst to gange om dagen for tegn på infektion. Såret skal helst være pænt lyserødt og hunden må ikke få feber. Begynder området at hæve op, væske, blive rødt eller ømt, bedes du kontakte os på 97 35 13 00.

Dagene efter operationen

Dit kæledyr bør være sig selv dagen efter bedøvelsen. Du bør se normal æde- og drikkelyst samt normal adfærd med hensyn til gåture. Ved kattene bør man også se normal legelyst dagen efter.

Har du problemer med at få dyret til at drikke eller æde, bedes du kontakte os, da det kan være tegn på smerter eller kvalme, som skal afhjælpes.

Smerteytring hos hund

Hvis en hund har smerter, vil de oftest udtrykkes på en eller flere måder.

En hund kan f.eks. give udtryk for smerte på følgende måder:

 • Nedsat socialt samvær med ejer
 • Bange ansigtsudtryk
 • Nedsat lyst til bevægelse
 • Piven/hylen
 • Passer på det smertefylde område
 • Nedsat appetit
 • Krumme ryggen
 • Aggression

Smerteytring hos kat

Smerter hos kat kan også ses på mange forskellige måde og kan i mange tilfælde være svære at opdage, da katte er gode til at skjule deres smerte.
Nogle af de ting du bør være opmærksom på er bl.a.:

 • Nedsat aktivitet og samvær med ejer
 • Nedsat eller ingen appetit
 • Den kan blive stille og gemme sig under møbler
 • Den kan have store pupiller og ørerne lidt ud til siden
 • Overdreven pelspleje eller helt ophørt pelspleje
 • Stiv kropsholdning
 • Hvæser
 • Pisker med halen

Medicin

Efter bedøvelse vil der ofte være behov for at give dit dyr medicin. Medicinen er tilpasset dit kæledyrs behov og vægt, du bør derfor følge vejledningen, dyrlægen har noteret på medicinen.

Har du fået antibiotika med hjem, skal du give det i de antal dage der er skrevet på medicinpakningen.

Har du spørgsmål eller ønsker at booke en tid til dit kæledyr, ring da venligst på 97 35 13 00.

Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®